Warzywa z dużą ilością potasu

Warzywa z dużą ilością potasu

Data publikacji: ID: 6584bfb13a067

Potas to jeden z najważniejszych minerałów w naszym ciele. Jest on bardzo ważny dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, mięśni i serca. Dorosła osoba potrzebuje 4700 mg tego pierwiastka dziennie. Może być dostarczany za pomocą suplementów, a, także diety. Poznajcie warzywa bogate w potas.

Skutki niedoboru potasu

Jednym z najważniejszych skutków niedoboru potasu jest nadciśnienie. Wiele osób chorujących na to schorzenie, zażywa diuretyki, które działają moczopędnie. W konsekwencji z organizmu wydalana jest woda i elektrolity, a wraz z nimi potas. Dlatego niedobór tego pierwiastka prowadzi do problemów z ciśnieniem.

Brak potasu powodować może, także skurcze mięśni. Jego niedobór powoduje osłabienie organizmu. Może się to objawiać chociażby w drętwieniu kończyn czy bóle mięśni. Skurcze mięśni występują głównie w czasie wysiłku lub w nocy. Jednym z objawów niedoboru potasu w organizmie jest zwiększone łaknienie cukru. Kiedy ciągle jesteśmy głodni, pomimo zjedzenia do syta, możemy podejrzewać niedobór potasu.

Najlepszym sposobem ograniczenia łaknienia jest zwiększenie podaży potasu. Zaparcia to kolejny problem, wywołany brakiem potasu. Komórki mięśni gładkich, do prawidłowego funkcjonowania, potrzebują sprawnego przekaźnictwa nerwowego - co bez potasu nie jest możliwe.

5 warzyw z największą ilością potasu

Najwięcej potasu jest w burakach, a zwłaszcza w liściach buraka czerwonego, czyli w popularnej botwince. Botwinę można jeść na surowo, w postaci zupy lub dodać ją do koktajlu. Kolejnym warzywem, w, którym znajdziemy dużą ilość potasu jest awokado. Spożywanie tego warzywa pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Dzieje się tak ze względu na zawartość w awokado potasu i kwasów omega 3.

Podobna do naszego bobu - fasola Lima to bogate źródło potasu. Powinny ją włączyć do diety osoby, które mają problem z zaparciami. Jest bogata również w błonnik, dzięki czemu poprawi perystaltykę jelit i wpłynie korzystnie na działanie układu pokarmowego. Ma również dużą zawartość żelaza, magnezu i kwasu foliowego, przy stosunkowo niskiej zawartości tłuszczu i cukru.

Potas znajdziemy, także w szpinaku. Jest on również bogaty w magnez, dzięki czemu reguluje pracę serca, a, także wpływa na prawidłowe ciśnienie krwi. Podobne działanie do szpinaku, ma brukselka, która również zawiera potas i magnez. Dodatkowo znajdziemy w niej kwas foliowy, witaminy z grupy B.

Oba warzywa hamują rozwój komórek rakowych. Regularne spożywanie warzyw wpłynie pozytywnie na nasz organizm. Pozwoli dostarczyć do organizmu niezbędne minerały i witaminy. Najlepiej spożywać warzywa na surowo lub w postaci koktajlów lub soków.

Twoja ocena artykułu:
Dokonaj oceny przyciskiem
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close