Zalety gotowania na parze

Zalety gotowania na parze

Data publikacji: ID: 6584bf8830683

Coraz częściej słyszymy o tym, aby przekonać się do gotowania na parze. Odnosi się to z reguły do warzyw, co pozwala zachować ich piękny kolor i aromat. Ale na parze możemy przygotować w zasadzie wszystko: mięsa, ryby, makarony, kasze, ryże itd.

Jedzenie otrzymane w takiej formie gotowania nie musi być bez smaku i nieciekawe, tak jak to dużej ilości osób się wydaje. Na ratunek przychodzą nam, bowiem zioła i przyprawy, które sprawią, że nasze danie będzie naprawdę smaczne, a przede wszystkim zdrowe.

Przydatne sprzęty do gotowania na parze

Do takiej obróbki termicznej służy nam głównie parowar, który dzięki temu, że posiada kilka warstw pozwala nam przygotować w jednym czasie posiłek z różnych składników, a co więcej zachowają one większą ilość witamin, niż gdybyśmy chcieli przyrządzić go w inny sposób na przykład podczas smażenia.

Coraz większą popularność zdobywa także wok, który kojarzy nam się z kuchnią chińską, na, który nakładamy specjalny koszyk z drewna i trawy, a na jego dno dajemy liście sałaty lub kapusty.

Nowoczesne roboty typu thermomix, również mają specjalne dodatkowe nakładki, które umożliwiają nam takie gotowanie. Wystarczy wrzucić składniki i ustawić czas, aby po chwili zjeść bogaty i wartościowy posiłek, który da nam energię na całe popołudnie.

Jeżeli nie chcemy wydawać pieniędzy na dodatkowe sprzęty lub po prostu mamy małą kuchnię i niewystarczającą ilość miejsca na nie, wystarczy użyć sitka lub koszyczka nałożonego na zwykły garnek.

Dla kogo wskazane

Dla osób, które nie lubią stać w kuchni i pilnować przygotowywanej potrawy jest to świetne rozwiązanie i wygoda, ponieważ nic nie przypalimy, a posiłek możemy mieć w 15-20 minut.

Gotowanie na parze jest bardzo dobre dla tych, którzy chcą lub muszą być na diecie, czy mają problemy z żołądkiem, bo potrawy smażone, chociaż oczywiście są smaczne powodują u niektórych ból brzucha i nudności. Posiłek przyrządzony na parze jest delikatniejszy i łatwiej trawiony przez nas organizm.

Twoja ocena artykułu:
Dokonaj oceny przyciskiem
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close