Dieta a wiek, jak sie odżywiać w jakim wieku?

Dieta a wiek, jak sie odżywiać w jakim wieku?

Data publikacji: ID: 6584bf880512b

To, co spożywamy jest szalenie istotne dla naszego zdrowia, kondycji organizmu, skóry oraz samopoczucia. Nawet najlepszy krem nie zagwarantuje nam tego, co dobrze zbilansowana dieta, dlatego warto zgłębić wiedzę na temat tego, czego nie powinno zabraknąć na naszym talerzu. Warte podkreślenia jest również to, iż duże znaczenie odgrywa tu wiek, w jakim jesteśmy, dlatego inaczej powinna wyglądać dieta dwudziestolatki a inaczej jej mamy.

Dieta 20-30 lat

Wiek pomiędzy dwudziestym a trzydziestym rokiem życia to czas, kiedy znajdujemy się w szczytowej formie. Kończymy szkoły, rozpoczynamy pracę, wspinamy się po szczeblach kariery zawodowej. Często żyjemy w ciągłym pośpiechu, wobec czego brakuje nam czasu na przygotowywanie posiłków, których zwykliśmy nie jeść systematycznie. Żyjemy szybko i nie dbamy o siebie tak, jak powinniśmy. Czego nie powinno nam zabraknąć? Zadbać powinniśmy przede wszystkim o to, by w diecie nie zabrakło magnezu, którego źródłem jest gorzka czekolada, kakao, płatki owsiane, kasza gryczana, fasola, orzechy laskowe.

Dbać należy też o kondycję kości i zębów, a, więc o spożywanie produktów bogatych w wapń, który dostarczymy spożywając jogurty, sery, brokuły, groszek, szprotki czy sardynki. Okres pomiędzy dwudziestym a trzydziestym rokiem życia to dla wieku kobiet czas macierzyństwa, dlatego wskazane jest wzbogacenie diety o kwas foliowy oraz żelazo. Kwas foliowy znajdziemy w pełnoziarnistym pieczywie, kaszy gryczanej, wątróbce drobiowej oraz w warzywach: fasolce szparagowej, brokułach, szpinaku, buraczkach a, także w pomarańczach, zaś żelazo w czerwonym mięsie, drobiu, ciemnozielonych warzywach, suszonych owocach, nasionach, tłustych rybach.

Dieta 30-40 lat

Kiedy na torcie urodzinowym pojawi się 30 świeczek lub chociażby dwie, na, które cyfra 30 się składa, procesy zachodzące w naszym organizmie zaczynają spowalniać. Wolniej spalane są kalorie, dlatego wzrasta tendencja do odkładania się tkanki tłuszczowej, w wyniku czego tu i ówdzie pojawiają się zaokrąglenia. Jeśli prowadzimy siedzący tryb życia, zwiększa się też ryzyko częstych zaparć. Dieta pomiędzy trzydziestym a czterdziestym rokiem życia powinna być bogata w błonnik, który, jak wiemy, na dłużej pozwala zachować uczucie sytości.

Warte podkreślenia jest to, że produkty bogate w błonnik, między innymi pieczywo z pełnego przemiału, jogurt z otrębami, należy spożywać pijąc duże ilości wody, najlepiej niegazowanej. Takie połączenie wpłynie korzystnie nie tylko na naszą sylwetkę, ale i cerę, która odzyska piękny wygląd. Nie należy rezygnować przy tym z produktów, które wskazane były we wcześniejszej dekadzie, a zatem z wapnia, magnezu czy kwasu foliowego i żelaza, zwłaszcza, jeśli myślimy o powiększeniu rodziny.

Dieta 40-50 lat

W tym okresie przemiana materii zwalnia jeszcze bardziej, przez co tkanka tłuszczowa magazynuje się w sporych ilościach. Poziom hormonów spada i kobiety zbliżają się do przekwitania. Aby sylwetka prezentowała się ładnie, unikać należy dużych ilości słodyczy oraz tłustych potraw. Dieta tego okresu powinna bazować na rybach i drobiu oraz warzywach i owocach, które bogate są w witaminy i przeciwutleniacze. Szczególnie istotna jest witamina E, nazywana powszechnie witaminą młodości oraz beta - karoten, należący do jednych z najsilniejszych przeciwutleniaczy (znajdziemy go w pomarańczowych owocach i warzywach).

Pora też wzmocnić kości, a, więc zwiększyć ilość produktów bogatych w wapń, którego wrogami są szczawiany znajdujące się w kawie, herbacie, szczawiu, burakach, szpinaku czy rzodkiewce. Dieta kobiety zbliżającej się do menopauzy powinna być wzbogacona również o dania bogate w fitoestrogeny, a, więc substancje zbliżone w swym działaniu do hormonów. Znajdują się one w soi, soczewicy, kiełkach, słoneczniku, fasoli, oleju tłoczonym z nasion. Dla wzmocnienia kondycji skóry i oczu zalecane jest też zwiększenie dawki witaminy A, źródłem, której są przede wszystkim warzywa o ciemnych liściach.

Twoja ocena artykułu:
Dokonaj oceny przyciskiem
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close