
Miód, zalety, ciekawostki i historia miodu
Data publikacji: 2024-11-07 09:55:10 | ID: 6584bf88212dd |
Korzystne właściwości miodu zostały odkryte i zbadane w czasach współczesnych i istnieją dowody sugerujące, że niektóre części jego historii mogą być zgodne z prawdą. Wybór miodu zamiast rafinowanego i przetworzonego cukru może przynieść długoterminowe korzyści zdrowotne.
Działanie miodu
Miód naturalny ma działanie przeciwutleniające, przeciwdrobnoustrojowe i łagodzące. Składa się z glukozy, fruktozy i minerałów, takich jak żelazo, wapń, fosforan, chlorek sodu, potas i magnez. Lekko kwaśny poziom pH miodu pomaga zapobiegać rozwojowi bakterii, a zawarte w nim elementy przeciwutleniające usuwają wolne rodniki związane z chorobami. Oto kilka szybkich wskazówek dotyczących włączenia miodu do diety:
Miód na rzecz polepszenia diety
Można śmiało eksperymentować z miodem podczas pieczenia lub gotowania zamieniając cukier na naturalny miód. Z reguły na każdą filiżankę cukru należy użyć ¾ szklanki miodu, zmniejszyć ilość płynu w przepisie o 2 łyżki i obniżyć temperaturę piekarnika o 5 stopni Celsjusza.
- Używaj miodu do słodzenia dressingów lub marynat.
- Dodawaj miód do kawy lub herbaty.
- Skrapiaj miodem na grzanki lub naleśniki.
- Wymieszaj miód z jogurtem, płatkami zbożowymi lub płatkami owsianymi, aby uzyskać bardziej naturalny słodki smak.
Na rynku dostępne są miody naturalne i pasteryzowane
Naturalny miód jest zbierany z uli i jako taki będzie zawierał śladowe ilości drożdży, wosku i pyłku. Uważa się, że spożywanie naturalnego miodu pomaga w alergiach sezonowych, ze względu na powtarzające się narażenie na pyłki w okolicy. Pasteryzowany miód został podgrzany i przetworzony w celu usunięcia zanieczyszczeń.
Fakty na temat miodu
- Miód ma właściwości gojące rany i działa przeciwbakteryjnie.
- W medycynie jest używany od ponad 5000 lat.
- Miód może zastąpić cukier w posiłkach, zapewniając zdrowszą opcję. Mogą jednak również spowodować zarumienienie i nadmierną wilgotność potrawy.
- Nie zaleca się spożywanie miodu dzieciom poniżej 12 miesiąca życia.
Miód ma wysoki poziom cukrów prostych, fruktozy i glukozy i zawiera około 70 do 80 procent cukru, który zapewnia mu słodycz. Miód naturalny ma właściwości antyseptyczne i antybakteryjne. Współczesnej medycynie udało się znaleźć zastosowanie miodu w leczeniu ran i infekcji.
Historia pochodzenia miodu
Malowidła naskalne pokazują, że około 8000 lat temu miód był po raz pierwszy używany przez ludzi, chociaż nie było dowodów na to, że ludzie utrzymywali i hodowali kolonie pszczół aż do 2400 r. Pne. Miód był przez wieki podstawą praktyk medycznych wielu kultur.
Ponad 4000 lat temu miód był używany w tradycyjnej medycynie ajurwedyjskiej, gdzie uważano, że jest skuteczny w leczeniu niestrawności i zaburzeń równowagi w organizmie. Przed użyciem przez starożytnych Egipcjan miód wcierano w skórę w celu leczenia ran i znajdowano go w substancjach leczniczych sprzed ponad 5000 lat.
Twoja ocena artykułu: Dokonaj oceny przyciskiem |